A ajuns la Iaşi a doua tranşă de vaccin antigripal ce constă în 35.800 de doze care vor fi utilizate pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Repartizarea a început, dozele fiind distribuite la medicii de familie din judeţul Iaşi.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Aceasta se derulează în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sanatatii.

La începutul lunii octombrie s-au primit 5.450 de doze de vaccin antigripal, reprezentând prima tranşă de vaccinuri. În această primă etapă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a distribuit dozele de vaccin pentru imunizarea personalului medico-sanitar. În perioada imediat următoare va ajunge la Iași ultima tranșă de vaccinuri, constând în 18.900 de doze.

Recomandările medicilor

Medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi parinţilor să îndrume elevii în acest sens.

De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, Direcția de Sănătate Publică Iași are următoarele recomandări:

  1. Evitarea aglomerarilor umane.
  2. Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave.
  3. Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
  4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius).
  5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut.
  6. Aerisirea incăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
  7. Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

Articolul precedentInvestigaţii şi consultaţii cardiologice gratuite, în Parcul Copou
Articolul următorTramvai din Germania, în depoul CTP Iași