Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi a anunțat că în luna mai a intervenit la 43 de cazuri cu victime ale supradozei de droguri. Marea majoritate a solicitărilor, în procent de 53,7%, a fost reprezentată de urgenţe medicale, 16,8% urgenţe chirurgicale, 12,3% urgenţe pediatrice, iar aproximativ 3% au fost urgenţe obstetricale.

Comparativ cu alte luni, în luna mai a crescut numărul lipotimiilor, fiind înregistrate aproape 300 de cazuri, 166 de convulsii, dar şi 63 de cazuri de deshidratare severă. Tot în luna care a trecut, au fost 527 de persoane care prezentau criză de hipertensiune arterială, fără complicaţii însă, 274 de persoane care acuzau durere toracică anterioară, sau 109 sincope.

În luna mai au fost 527 de cazuri psihiatrice, care au necesitat consult de specialitate, dar şi 26 de tentative de suicid. Caracteristic acestei perioade, au început să apară şi cazurile de înţepături de insecte, 23 de persoane cerând ajutorul echipajelor medicale din cauza acestora. De asemenea, a crescut şi numărul solicitărilor în cazul pacienţilor care suferă de diabet, fiind 70 de cazuri de diabet decompensat, precum şi 122 de cazuri de ciroză hepatică decompensată.

Echipajele medicale ale SAJ Iaşi au parcurs în luna mai 333.256 de kilometri pentru a ajunge la toate solicitările care au fost înregistrate pe raza judeţului Iaşi.

Membrii echipajelor au ajutat 11.695 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Staţia centrală a SAJ Iaşi a ajuns la 7.774 de solicitări în municipiul Iaşi şi localităţile arondate, iar restul solicitărilor au fost acoperite de echipajele din substaţiile Paşcani, Hârlău, Târgu Frumos, Bivolari, Vlădeni, Mirceşti, Răducăneni, Ţibăneşti şi Podu Iloaiei.

„Din numărul total de solicitări, 603 au fost urgenţe majore cod roşu, peste 7.000 au fost urgenţe medico-chirurgicale de cod galben, peste 3.000 au fost urgenţe cod verde, iar 624 au fost transporturi medicale asistate sau neasistate şi transporturi sanitare“, a declarat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

Articolul precedentRAZIE în traficul din Iaşi: ce au găsit oamenii legii!
Articolul următorDouă grupuri civice din Iași se plâng la Bruxelles de lipsa infrastructurii