Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei de 6 ani care a fost somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Iaşi să achite o datorie din perioada când era internată în spital.

Reprezentanţii Avocatului Poporului au transmis un comunicat de presă, prin care anunţă că sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare Constituţiei României, mai exact a articolului 49, privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei de 6 ani, somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să îşi plătească o datorie. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor”, se arată în comunicat.

Fetiţa din judeţul Iaşi a fost somată de Casa de Asigurări de Sănătate, în luna aprilie, să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, în care minora ar fi fost internată în spital, după o fractură de femur. În caz de neachitare a sumei respective în termen de 15 zile, micuţa ar trebui să suporte cheltuieli de judecată, precum şi pe cele de executare silită.

Mama copilei a scris pe Facebook că nu ştia nimic despre vreo datorie la CJAS Iaşi şi că nu are nimic împotrivă să achite suma cerută, dar că nu înţelege de ce nu a fost înştiinţată ea, în calitate de părinte, despre această situaţie, ci fiica ei în vârstă de 6 ani, care abia învaţă să citească şi să scrie.

Şeful CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a declarat, la solcitarea corespondentului MEDIAFAX, că femeia ar fi semnat o declaraţie pe propria răspundere în care susţinea că minora nu ar fi fost internată în acel moment în spital, lucru neadevărat.

“Noi nu avem cum să decontăm de două ori aceleaşi servicii. Doamna în cauză este în culpă şi trebuie să îşi asume acest lucru. Ea ar fi trebuit să vină la noi şi să ne întrebe în primul rând despre ce este vorba. Noi trimitem mii de somaţii doar pe baza CNP. Nu avem informaţii despre tutore sau reprezentantul legal al minorei. Aşa că trimitem direct pe informaţiile asiguratului, fie el şi minor. În unele cazuri, chiar dacă am avea informaţiile, nu avem cum să trimitem părinţilor somaţiile de plată, deoarece numele nu coincid. După cum spuneam, mama a semnat un document şi şi-a asumat ce scria acolo, chiar dacă, probabil, nu a citit ce urma să semneze şi nu a ştiut”, a spus şeful CJAS Iaşi.

Articolul precedentLudovic Orban: „ Interesul României este pus pe taraba de talcioc de Dragnea şi acoliţii săi“
Articolul următorOrban, la Iaşi: “Am depus sesizarea împotriva premierului Dăncilă în calitate de cetățean!”