Bătălia gunoaielor, o afacere de sute de milioane de euro, i-a adus pe români în pragul disperării! În tot mai multe zone ale țării oamenii se plimbă printre munți de gunoaie pe stradă și respiră un aer toxic.

De aproape 2 săptămâni este stare de alertă în județul Maramureș din cauza mormanelor de gunoaie. Responsabilii au cerut ajutor la nivel central pentru ca zona să nu rămână sufocată de deșeuri. Astfel, Comitetul Național pentru situații de urgență a decis ca tratarea și depozitarea deșeurilor din Maramureș să fie asigurate, timp de 6 luni, de operatori din Oradea. În Maramureș nu mai există niciun loc autorizat pentru depozitare, iar companiile au refuzat să mai adune gunoaiele pentru că, efectiv nu mai aveau unde să le transporte.

Munți de gunoaie au apărut și în mai multe cartiere din Târgu Mureș. Cum tomberoanele sunt arhipline, oamenii lasă resturile menajere pe jos. Și spun că taxa pe care o plătesc pentru salubrizare este nejustificată. Autoritățile au transmis că este nevoie de… răbdare pentru că firma de colectare a gunoiului a fost recent schimbată.

Andreea Toth, președinte asociația de dezvoltare intercomunitară Mureș: „Am întâmpinat niște probleme, pe care încercăm să le gestionăm cât mai repede și cât mai bine. Începutul era mai greu cu niște surprize neașteptate, în sensul în care în weekend s-a acumulat o cantitate foarte mare de deșeuri”.

CITEȘTE ȘI Inginer de mediu: „La 30 decembrie, de sărbători, o să mergem printre GUNOAIE”

Un consilier local din Târgu Mureș sătul de această situație, a pus mai mulți saci de gunoi pe treptele Primăriei, în semn de protest.

„Îi fac un cadou domnului primar i-am adus doi saci si in fiecare zi pana la solutionarea problemei o sa ii aduc 2 saci pe care ii voi lasa in fata primariei”, a spus un localnic.

Cei din Târgu Mureș au lansat și o petiție online semnată de sute de persoane care cer să le fie înapoiată taxa de salubrizare. În scandalul gunoaielor a fost sesizată și Direcția de Sănătate Publică Mureș. Reprezentanții acesteia au transmis că a fost deschisă o anchetă.

Unul dintre cele mai mari scandaluri legate de munții de gunoaie de pe străzi a avut loc în Sectorul 1 al Capitalei, vara trecută. Sectorul condus de Clotilde Armand intra în stare de alertă pentru 30 de zile. Operatorul de salubritate Romprest, care are monopol în sector în baza unui contract pe 25 de ani semnat cu administrația Chiliman, a refuzat să ridice gunoaiele aruncate de populație pe străzi. Și chiar a redus frecvența cu care ridica pubelele stradale. Romprest a invocat faptul că Primăria condusă de Clotilde Armand are datorii către companie. Consecința a fost că sectorul a fost invadat de gunoaie. Până la urmă, Primăria Sectorului 1 și Romprest au semnat un protocol prin care plățile au fost reluate.

Cu toate astea, în București calitatea aerului devine din ce în ce mai slabă. În weekend s-au înregistrat, în anumite zone, valori de 25 de ori mai mari față de cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Cele mai mari depășiri au fost înregistrate în Voluntari, Colentina, Ferentari, Popești Leordeni și în zona din spatele Lacului Morii.

Deocamdată, Ministerul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu explicații. Oamenii se tem, însă, că sănătatea le va fi afectată de aceste valori ridicate ale poluării.

Iar tot recent, un incendiu puternic a izbucnit la un centru de colectare și reciclare a deșeurilor din Chitila, lângă București. Peste 35 de tone de deșeuri au ars. Deși șeful Gărzii de Mediu a declarat că nu au fost constatate depășiri ale gradului de poluare, oamenii din zone s-au plâns pe rețelele de socializare de mirosuri insuportabile. 

 

Articolul precedentFMI – Persepective sumbre ale evoluției economiei, mai ales în Europa. Inflația crește alarmant de repede
Articolul următorMașini de lux pentru deputați, în plină criză