Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași va organiza concurs de admitere, la cele 15 facultăți, pentru 3.400 de locuri la buget și aproximativ 3.200 de locuri cu taxă. La admiterea din 2018, absolvenții de liceu vor avea de ales dintre 77 de specializări. Înscrierile se vor face În perioada 16 – 21 iulie.

Olimpicii vor fi admiși direct pe locuri fără taxă la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecția de dosare sau examen.

La majoritatea facultăților UAIC, admiterea se face pe bază de dosar, la care se iau în calcul, cu diferite proporții, media generală la examenul de Bacalaureat și notele obținute la diverse probe din cadrul acestui examen.

Unele facultăți organizează și o probă suplimentară, printre care se numără Facultatea de Drept, acolo unde 50% din media de admitere va fi reprezentată de nota testului la Limba Română, sau Facultatea de Educație Fizică și Sport, pentru specializarea Educație Fizică și Sportivă, unde proba sportivă la alegere va avea o pondere de 60%, iar la specializarea Kinetoterapie și motricitate specială se va adăuga o teză scrisă la Biologie.

La Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, la specializarea Pedagogia Învățământului primar și preșcolar, va exista o probă eliminatorie de aptitudini muzicale și dicție.

Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, va supune candidații la o probă vocațională de dicție și aptitudini muzicale, iar 50% din notă va fi rezultatul de la o proba scrisă.

Și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, tot la specializarea Teologie Romano-Catolică Pastorală, 40% din media de admitere o va reprezenta nota de la proba orală la Teologie Dogmatică.

La Facultatea de Informatică, 50% din media de admitere o va reprezenta nota de la testul scris la Matematică sau Informatică. Pentru liniile de studiu internaționale, candidații vor susține un test de limbă străină sau vor prezenta un certificat de cunoaștere a limbii străine eliberat de către o instituție recunoscută de Ministerul Educației Naționale.

Numărul de locuri bugetate oferit de universitate este distribuit pe facultati astfel:

– Facultatea de Biologie – 167

– Facultatea de Chimie – 71

– Facultatea de Drept – 200

– Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – 822

– Facultatea de Educație Fizică și Sport – 84

– Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice – 300

– Facultatea de Fizică – 52

– Facultatea de Geografie și Geologie – 291

– Facultatea de Informatică – 326

– Facultatea de Istorie – 95

– Facultatea de Litere – 400

– Facultatea de Matematică – 120

– Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – 315

– Facultatea de Teologie Ortodoxă – 135

– Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 22.

Celor .3400 de locuri fără taxă li se adaugă alte 375 de locuri la buget, destinate românilor de pretutindeni. Anul acesta, pentru a simplifica procesul de admitere pentru această categorie de candidați, Universitatea va organiza o comisie unică de înscriere a candidaților etnici români, care va fi formată din reprezentanți de la toate facultățile la care aceștia se pot înscrie. Astfel, indiferent de numărul de specializări pentru care optează, românii de pretutindeni vor depune un singur dosar, vor completa o singură fișă în care vor ordona opțiunile în funcție de priorități și vor achita o singură taxă de înscriere. De asemenea, vor avea și posibilitatea de a se înscrie online, caz în care nu se plătește taxă de înscriere.

Pentru studii de master, UAIC scoate la concurs 2.020 de locuri la buget, candidații având posibilitatea să aleagă dintre 131 de specializări acreditate. Înscrierile au loc tot în perioada 16-21 iulie 2018, iar media de admitere se va calcula ponderat, unde media examenului de licență va conta în proporție de 60%, în timp nota obținută la un interviu, portofoliu sau CV și scrisoare de intenție va avea o pondere de 40%.

Studenții UAIC care au rezultate bune pot primi și o bursă, cu un cuantum cuprins între 580 și 1.000 de lei pe lună. De asemenea, prin programul Erasmus+, Universitatea oferă anual aproximativ 800 de burse de studiu și practică studenților care vor să trăiască o experiență internațională.

În perioada 10-12 septembrie va fi organizată o a doua sesiune de admitere, în care vor fi scoase la concurs locurile neocupate la sesiunea din iulie.

Candidații la admiterea 2018 pot afla toate informațiile legate de procesul de înscriere, condiții de admitere și numărul de locuri pe site-ul www.admitere.uaic.ro.

Articolul precedentISJ Iași: Evaluarea Națională se va desfășura în cele mai bune condiții!
Articolul următorElevi din Iași, premiaţi