Fostul primar al comunei Popricani, Otonel Slabu, a fost pedepsit de magistraţii ieşeni.

Tribunalul Iaşi a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa rezultantă de cinci ani de închisoare, pentru deturnare de fonduri.

Constată că inculpatul a executat din pedeapsa de cinci ani de inchisoare, aplicată prin sentinţa penală din 19 martie 2013 pronunţată de Tribunalul Bacău, care are aceeaşi durată cu pedeapsa rezultantă aplicată prin prezenta hotărâre, fracţia necesară acordării beneficiului liberării condiţionate, beneficiu pe care instanţa îl menţine şi dispune a nu se mai emite un nou mandat de executare a pedepsei închisorii la data rămânerii definitive a acestei hotărâri”, au spus judecătorii.

Totodată, aceştia au condamnat-o pe Maria Cherariu la un an de închisoare, dar cu amânarea executării pedepsei, pentru complicitate la deturnare de fonduri. „Admite în parte acţiunea formulată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi obligă, în solidar, inculpaţii să achite părţii civile suma de 236.902 lei”, au adăugat judecătorii ieşeni. Decizia nu este definitivă.

Dosarul celor doi a început pe data de 14 iulie 2017, după ce procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Otonel Slabu şi a Mariei Chelariu sub acuzaţiile de deturnare de fonduri şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

Procurorii au menţionat că fostul edil Otonel Slabu ar fi plătit alte datorii în locul celor prevăzute de actul prin care a primit banii. Astfel, oamenii legii au subliniat că Slabu ar fi folosit în cursul anului 2012 suma de 350.000 de lei din banii primiţi de la Guvern pentru achitarea unor cheltuieli curente, nu pentru plăţi restante.

Pe 26 aprilie 2012, în calitate de primar al comunei Popricani şi ordonator principal de credite, a emis Dispoziţia nr. 272, prin care a dispus rectificarea bugetului pentru anul 2012 şi stabilirea utilizării (în parte) în alte scopuri a sumei de 350.000 de lei, din cei 360.000 de lei daţi prin Hotărârea Guvernului nr. 255/2012 numai pentru plata arieratelor”, au precizat anchetatorii.

Atunci, în faţa instanţei a ajuns şi Maria Chelariu, care, în calitate de inspector de specialitate cu atribuţii de contabil, ar fi întocmit în aprilie 2012 un raport prin care ar fi propus rectificarea bugetului şi împărţirea sumelor alocate, în alte scopuri decât cele menţionate în Hotărârea de Guvern. Aşadar, susţin anchetatorii, ar fi înlesnit „emiterea de către primarul comunei a unei dispoziţii nelegale, care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 224.000 de lei”.

Aşadar, cercetările au fost demarate în urma unei sesizări a Camerei de Conturi Iaşi, fiind anchetate mai multe persoane. În 2014, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi de la Parchetul Judecătoriei, iar, ulterior, au fost emise mai multe soluţii de clasare, ultima în 2016.

Articolul precedentJudecat pentru că ar fi făcut moarte de om!
Articolul următorRemiză albă pentru ieșeni în Turcia (VIDEO)