Curtea de Conturi și-a diminuat singură independența și atribuțiile la scurt timp după ce a primit un rol principal în verificarea banilor din PNRR. Un nou regulament, aprobat la finalul lui 2022, a fost realizat sub pretextul unui proiect derulat cu Banca Mondială. Reprezentanții Curții conduse de Mihai Busuioc au comunicat oficial schimbarea, dar nu au explicat și faptul că se taie din puterea instituției într-un moment cheie: când România primește cele mai mari fonduri europene.

 

Potrivit comunicatului Curții de Conturi, “noul regulament este un alt pas realizat în continuarea implementării măsurilor de modernizare, standardizare și transparentizare, asumate în amplul proces de reformă instituțională (…) Regulamentul a fost elaborat în scopul reglementării aspectelor organizatorice privind desfășurarea activității de audit public extern exercitată de Curtea de Conturi a României. (…)”

Dar sub masca acestor modificări făcute după recomandările Băncii Mondiale, se ascund câteva schimbări cu impact negativ când vine vorba de controlul modului în care sunt cheltuiți banii publici, atrag atenția jurnaliștii de la G4media.

 

Dacă se compară vechiul regulament cu cel recent aprobat, se observă o primă modificare: eliminarea funcției de control a Curții de Conturi. Instituția rămâne doar cu atribuții de audit. În cuprinsul noului regulament nu mai există sintagma „control”. Iar asta înseamnă o slăbire a rolului acestei instituții în verificarea modului în care sunt cheltuite fondurile publice.

O altă modificare nocivă este eliminarea independenței auditorilor. Potrivit noului regulament, constatările lor pot fi reformulate, schimbate sau chiar eliminate. Înainte, rapoartele de audit erau semnate doar de către auditori, iar niciun superior nu avea posibilitatea să facă presiuni pentru eliminarea sau modificarea unor constatări incomode pentru anumiți politicieni. Acum, rapoartele de audit pot fi schimbate în intregime printr-o simplă dispoziție. 

 

Între cele două regulamente e și o diferență de cantitate. Cel vechi însuma 545 de articole, cel nou mai numără doar 83.

Toată această slăbire vine chiar în momentul în care Curtea de Conturi a primit un rol principal în verificarea cheltuirii fondurilor europene din PNRR, potrivit informatiilor din presă. Mecanismele de implementare ale PNRR sunt diferite de cele ale fondurilor europene clasice, iar această modificare de Regulament are șanse mari să slăbească rolul Curții de Conturi.

AICI poate fi consultat Noul regulament privind activitatea de audit public extern

Articolul precedentSpitalele sunt pline! Vârful epidemiei, așteptat să lovească zilele următoare: avertismentul medicilor
Articolul următorRomânia câștigă în instanță în fața Comisiei Europene – Ce se întâmplă cu cei peste 18 milioane de euro plătiți – Anunțul MAE