Un medic ieșean a prezentat care sunt simptomele, modalitățile de combatere, precum și de prevenire ale unui infacrt miocardic.

Nimeni nu trebuie să neglijeze aceste simptome. Poate fi vorba despre un infarct. Astfel, există patru semne de alarmare, respectiv durerea precordială clasică – durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute, durere osteo-articulară, cu alte localizări – la nivelul gâtului. braţelelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare, senzaţia de lipsă de aer, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort și greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive”, a menționat medicul Tudor Ciuhodaru.

Doctorul ieșean a mai precizat că orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă în astfel de situații.

Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic, este bine să consultaţi un medic. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche la infarct este letală!”, a subliniat doctorul.

Potrivit statisticilor, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supravieţuieşte. În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.

Mai mult, unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.

Astfel, 17,9 milioane de persoane au murit din cauza acestora într-un singur an (31% din numărul total al deceselor).

În plus, boala coronariană rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani (12,2 % din mortalitatea generală). Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept „atacuri de panică”).

De asemenea, infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei, iar vârsta nu mai este un factor de siguranță. Înainte era apanajul celor de peste 65 de ani, dar, acum a crescut de trei ori numărul de cazuri la tineri.

Așadar, recunoașterea și reacția rapidă sunt esențiale. Conform medicului ieșean, pentru prevenirea unui infarct, este indicat să renunţați la fumat, să reduceți stresul, să faceți mişcare, să slăbiți, să controlați în mod constant tensiunea arterială, să faceți periodic o electrocardiogramă, precum și să verificăţi nivelul colesterolului şi pe cel al glicemiei.

 

Articolul precedentUn viceprimar a pierdut o luptă cu ANI
Articolul următorPeste un deceniu de pușcărie, după ce a făcut MOARTE de om!