Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că există 192 de focare de pestă porcină africană, în 77 de localităţi din 18 judeţe. 

Astfel, numărul focarelor active a crescut faţă de luna iunie, când erau raportate 55 de focare active. Până acum, au fost ucişi aproape 370.000 de porci afectaţi de boală, iar valoarea despăgubirilor depăşeşte 252 de milioane de lei.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 77 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 192 de focare (dintre care două în exploataţii comerciale şi unul într-o exploataţie de tip A). În alte șase judeţe, există doar cazuri la mistreţi.

În total au fost eliminaţi 369.505 porci afectaţi de boală şi există 1.552 de cazuri la mistreţi. Până acum, au fost stinse 1.240 de focare.

Printre focarele active de pestă porcină africană sse regăsește unul și în Iaşi – un caz la mistreţ. Până pe data de 10 iulie 2019 au fost despăgubiţi 8.774 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 252.227.150 de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Așadar, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

În plus, ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

 

Articolul precedentCampanie pentru donarea de sânge, în Iași
Articolul următorVezi de ce se închide o importantă stradă din Iași