Un ieșean a fost pedepsit de către judecători, după ce angajatul unei firme a murit.

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au au dispus condamnarea lui Constantin Tomulescu la pedeapsa rezultantă de un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă.

Potrivit anchetatorilor, pe data de 27 aprilie 2012, în jurul orei 11.00, un angajat al societății comerciale Iasicon SA a decedat, după un accident.

Oamenii legii au precizat faptul că, în ziua respectivă, reprezentanții companiei de construcții ieșene efectuau lucrări de racordare a canalizării în comuna Victoria, iar, la recomandarea lui Constantin Tomulescu, un angajat al firmei pe funcția de dulgher, I.C., a intrat într-un șanț în care exista pericolul iminent de surpare a malurilor de pământ.

Procurorii au adăugat că, la scurt timp, angajatul a fost surprins de un mal de trei metri de pământ, care s-a surpat peste el, iar, pe data de 3 mai 2012, I.C. a decedat la spital, în urma leziunilor suferite.

„Accidentul de muncă ce a dus la decesul numitului I.C. s-a produs pe fondul omisiunii inculpatului Tomulescu Constantin, care, în calitate de șef al punctului de lucru, nu a luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă ce se impuneau și i-a permis persoanei vătămate să pătrundă în șanțul de aproximativ 5,5 metri adâncime, în care exista pericolul iminent de surpare a malurilor”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Procurorii au adăugat că tragicul accident a avut loc în apropierea Școlii Victoria, unde firma executa lucrările la sistemul de canalizare și epurare a apelor uzate, pe fondul descoperirii unui strat de nisip de trei metri, care ducea la surparea malurilor și făcea dificilă continuarea activității.

„Inculpatul Tomulescu Constantin avea obligația legală de a lua măsurile de securitate și sănătate în muncă impuse prin legislație. Acesta trebuia să își însușească și să respecte prevederile amintite, tocmai pentru evitarea producerii unor accidente de muncă”, a concluzionat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

La audieri, Constantin Tomulescu a menționat că atât victima, cât și un coleg de-al acesteia au coborât în șanț pentru a ridica niște panouri, dar că el nu le-ar fi spus direct celor doi că trebuie să meargă acolo și că aceștia știau ce trebuie să facă.

Inspectorii din cadrul ITM au efectuat verificări la fața locului și au dispus amendarea SC Iasicon SA cu sume cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale.