Cei 6.400 de absolvenţi de clasa a VIII-a din județul Iași vor susține astăzi proba la Limba română, iar peste două zile, cea la Matematică, din cadrul Evaluării Naționale.

Astfel, în fiecare unitate de învăţământ în care sunt şcolarizaţi elevi de clasa a VIII-a s-au organizat comisii responsabile pentru organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale, acestea aflându-se sub coordonarea şi consilierea inspectoratelor şcolare judeţene. La nivelul judeţului Iaşi, Inspectoratul Şcolar va coordona un număr de 176 de centre de examen, dintre acestea, 55 aflându-se în mediul urban, în Iaşi sau în alte oraşe ale judeţului, iar 121 de centre se află în mediul rural.

Probele scrise vor începe de la ora 9.00, iar fiecare va avea o durată de 120 de minute. Absolvenţii de clasa a VIII-a vor trebui să fie prezenţi în sala de examen până cel târziu la ora 8.30, iar intrarea se face pe baza unui act de indentitate, certificat de naştere sau carte de identitate.

Candidaţii care vor susţine astăzi prima probă a Evaluării Naţionale sunt deja familiarizaţi cu tipul de subiecte elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, aceştia susţinând deja în acest an şcolar două simulări, una organizată de către Ministerul Educaţiei şi una organizată de către Inspectoratul Şcolar.

După susţinerea probelor, tezele candidaţilor din Iaşi vor fi evaluate într-un alt judeţ, desemnat de Ministerul Educaţiei, iar absolvenţii de clasa a VIII-a vor primi primele rezultate ale evaluării pe data de 25 iunie, până la ora 12.00. Cei care vor fi nemulţumiţi de nota primită au posibilitatea să conteste notele primite în aceeaşi zi, până la ora 20.00, urmând ca rezultatele finale, în urma rezolvării eventualelor contestaţii, să fie afişate pe data de 29 iunie.

După aflarea rezultatelor finale, absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor calcula media de admitere pe baza căreia se exprimă opţiunile şi se realizează repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat. Media de admitere pe baza căreia absolvenţii vor intra la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care reprezintă 80% din media de admitere, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care reprezintă 20% din media de admitere.

Articolul precedentMihai Teja, dezamăgit la primul antrenament: „Infrastructura lasă de dorit și nu se face nimic“
Articolul următorUltimele pregătiri pentru punerea în funcțiune a celui mai performant angiograf din România