Magistraţii ieşeni şi–au exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările ce urmează a fi operate la Codurile penal şi de procedură penală, aceştia susţinând că nu vor ca publicului să îi fie indusă ideea că reprezintă „un fenomen infracţional periculos”.
Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi au precizat, în cadrul unui comunicat de presă, că împărtăşesc îngrijorările exprimate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la modificările ce ar urma să fie aduse Codului penal şi Codului de procedură penală.
„Magistraţii Judecătoriei Iaşi se solidarizează cu punctul de vedere exprimat de CSM, în sensul că îşi manifestă îngrijorarea faţă de modificările ce se doresc a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală. Amendamentele aduse sub forma unor propuneri de incriminare a unor fapte specifice actului de Justiţie constituie o atingere nepermisă adusă independenţei Justiţiei şi sunt de natură a induce opiniei publice ideea că magistraţii reprezintă un fenomen infracţional periculos, ale căror fapte trebuie sancţionate cu pedepse cu limite apropiate de cele prevăzute pentru infracţiunea de omor”, a precizat magistratul Cristina Vîlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi.
Potrivit acesteia, judecătorii ieşeni solicită factorului decizional abordarea cu seriozitate a problematicii supuse modificărilor, în contextul în care „aplicarea legii nu este discreţionară şi trebuie să le asigure tuturor persoanelor accesul la un act de Justiţie bazat pe reglementări care să nu aducă atingere independenţei acestuia“.