Reprezentanții PLUS Iași susțin că zona istorică de pe Espanalada Palatului Culturii nu poate fi tratată cu atât de puțină responsabilitate și solicită anularea licitației de proiectare a esplanadei.

„Prin intermediul presei locale, am fost informați asupra intenției Primăriei Municipiului Iași de a iniția reabilitarea esplanadei Palatului Culturii, prin scoaterea la licitație a serviciilor de proiectare în ,,procedură simplificată”.

Nu putem să admitem tratarea cu atât de puțină responsabilitate a intervențiilor în zonele cu ridicată valoare identitară, istorică, peisagistică și culturală. Aceste ,,idei” care apar din partea Primăriei, cum ar fi aceea a unei parcări subterane în imediata vecinătate a Palatului Culturii, în condițiile în care zona este plină cu vestigii arheologice importante, pun în pericol viitorul nostru comun.

Credem că uzanța încredințării lucrărilor de proiectare în zonele foarte valoroase ale orașului, folosind ,,procedura simplificată”, reprezintă o cale greșită, ireverențioasă, agresivă și superficială, care va genera doar compromiterea pe termen lung a respectivelor zone.

De asemenea, atragem atenția că tema de proiectare lasă mult de dorit, aceasta nerespectând parcursul și abordarea firească de intervenție în jurul unui monument de primă categorie, aflat chiar în inima orașului. Mai mult, nu s-au pus la dispoziție nici măcar planuri cu zona de intervenție și, cu atât mai puțin, documente, studii (ridicări topo, studii geo, proiecte peisagistice, relevee arhitecturale, studii etc.). Dimpotrivă, chiar acestea sunt cerute în aceeași ofertă de preț, ceea ce face proiectul complet neatractiv, prin cantitatea de muncă, prin numărul mare de specialiști care trebuie implicați, precum și prin faptul că pare gândit pentru a descuraja participarea profesioniștilor cu portofolii consistente.

Prin urmare, transmitem Primăriei Municipiului Iași că este profund greșit să lanseze cerința unei parcări subterane, în lipsa studiilor geotehnice care în mod normal ar valida posibilitatea unei astfel de propuneri, asta ținând cont doar de construcțiile istorice din patrimoniul cultural, imediat limitrofe amplasamentului. În același timp, cerem să fie aduse la cunoștința publicului studiile pe baza cărora s-a stabilit necesitatea unei parcări subterane la o distanță atât de mică față de parcarea subterană, deja existentă, a complexului Palas.

Solicităm, pe această cale, retragerea urgentă din spațiul public a demersului Primăriei și anularea procedurii de achiziție.

Cerem lansarea unui concurs internațional de arhitectură, bine mediatizat (postat pe toate site-urile naționale și pe cele mai importante site-uri internaționale de arhitectură); desfășurat cu ajutorul Ordinului Arhitecților; cu precizarea criteriilor de eligibilitate; cu implicarea unui juriu (compus din specialiști recunoscuți la nivel național și mondial) și a criteriilor de jurizare; cu punerea la dispoziție a tuturor documentelor necesare (de urmărit activitatea exemplară a primăriei Cluj, care a organizat în ultimii ani astfel de concursuri, având rezultate foarte bune (ex: https://www.oar.archi/…/concur…/rezultate/amenajare-cetatuia). Totodată, tema de concurs trebuie să cuprindă atât esplanada, monumentele, zonele din imediata apropiere, cât și clădirea Palatului Culturii. Înaintarea unor propuneri care să urmărească și revitalizarea acestei clădiri de patrimoniu poate asigura un înțeles cu adevărat coerent întregii zone.

Nu în ultimul rând, recomandăm Primăriei Municipiului Iași să parcurgă Ghidul de bune practici pentru organizarea concursurilor de soluții de arhitectură/urbanism, redactat de Ordinul Arhitecților în special pentru astfel de inițiative și să ceară ajutorul specialiștilor înainte de a cheltui bugetul local pe un astfel de proiect nechibzuit”, susțin reprezentanții PLUS Iași.

Articolul precedentProgramul cornul și laptele revine în școlile din județ
Articolul următorDouă tinere, de 19 și 22 de ani, încătușate după ce au încercat să păcălească o pensionară