La Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, aceștia au adoptat Rezoluţia magistraţilor pentru apărarea statului de drept.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iașau adoptat Rezoluţia magistraţilor pentru apărarea statului de drept

Noi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, solicităm insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. România este şi trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupţiei şi fărădelegii. Jos mâinile de pe Justiţie!a precizat joi, într-un comunicat, Florin Cășuneanu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. 

El a adăugat că procurorii ieșeni le solicită Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor consultarea urgentă a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi unele aspecte conexe, fiind necesară suspendarea imediată a dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia.

Cerem amânarea luării oricăror decizii, din partea tuturor autorităţilor competente, în privinţa «Legilor Justiţiei» până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia şi până la punerea de acord a textelor de lege cu solicitările Comisiei Europene şi ale GRECO. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenţa unor anumite garanţii faţă de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenţa şi imparţialitatea magistratului. Solicităm consultarea reală a corpului magistraţilor cu privire la pachetele legislative ce vizează activitatea lor, prin Adunările Generale din cadrul instanţelor şi Parchetelor”a mai menționat procurorul general.

Conform acestuia, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu reprezintă magistratura dacă ignoră punctul de vedere al miilor de magistraţi români. Propunerile legislative ale CSM nu pot fi promovate netransparent şi nu pot reprezenta voinţa a cinci – șase membri, conform acestuia.

Cerem consultarea reală a societăţii civile, ale cărei reacţii trebuie să fíe avute în vedere în cadrul dezbaterilor legislative. Solicităm condiţii demne de muncă. Realizarea unui act de justiţie de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizării problemelor de drept şi a legislaţiei în continuă modificare, iar nu pronunţarea unor soluţii ce pot fi afectate de inadecvarea condiţiilor de lucru, de lipsa de timp şi supraîncărcare. Solicităm ministrului Justiţiei să se abţină de la acţiunile care intimidează procurorii și afectează statul de drept şi independenţa Justiţiei”a subliniat Cășuneanu.

Acesta a mai menționat că le solicită membrilor CSM să condamne imediat şi cu fermitate atacurile la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. În plus, ei cer implementarea unor criterii interactive de evaluare anuală, de către corpul magistraţilor, a activităţii curente desfăşurate de membrii CSM, precum şi revizuirea procedurii de revocare a acestora sunt imediat necesare. 

Solicităm puterii legislative şi Consiliului Superior al Magistraturii să adopte măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independenţa Justiţiei”, a încheiat procurorul general
Articolul precedentPatron de firmă de taximetrie, în cătușe pentru că și-ar fi bătut angajatul!
Articolul următorDJ din Olanda, cu substanțe interzise la Aeroportul Iași!