Reprezentanţii Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanei (DLEP) Iaşi au dat în judecată 61 de persoane, cerându-le magistraţilor să dispună anularea menţiunilor privind stabilirea domiciliului şi anularea cărţilor de identitate ale acestora.

Dosarul a fost depus la Tribunalul Iaşi, urmând ca instanţa să stabilească un prim termen. Cei de la DLEP Iaşi au menţionat că nu este prima dată când se confruntă cu o astfel de situaţie, în anii trecuţi fiind solicitată anularea a peste 100 de cărţi de identitate.

Am apelat la instanţă deoarece, în acest caz, stabilirea domiciliului nu a fost făcută pe baza unui act de proprietate valabil. În acest caz, este vorba despre acelaşi imobil, din municipiul Iaşi (în care au fost luate în spaţiu persoanele date în judecată – n.r.). Au mai fost situaţii de acest gen în trecut şi am mai anulat aproape 200 de astfel de cărţi de identitate. Cei 61 de pârâţi au şi cetăţenia română. Această procedură este prevăzută în legislaţia din România. Trebuie să apelăm la instanţă pentru a putea anula acele cărţi de identitate. Ca efect, actele de identitate emise vor fi anulate, adică va fi aplicată în baza de date, în Registrul Naţional, menţiunea cu privire la anulare. Ulterior, cetăţenii trebuie să îşi facă alte acte de identitate“, au precizat reprezentanţii DLEP Iaşi.

Conform acestora, actele respective vor fi nule, dar există dreptul de a stabili un alt domiciliu şi a obţine un nou act de identitate.

Mai mult, atât timp cât instanţa nu s-a pronunţat, actele sunt valide, deci oamenii pot vota la Referendumul pentru familie.

Articolul precedentAvocat, acuzat de procurori pentru că şi-a practicat meseria
Articolul următorÎncepe un nou an de activitate la Centrul de Excelenţă Iaşi