Primăria Municipiului Iaşi și Salubris SA au început campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat”. Toate utilajele și echipele Salubris SA sunt pregătite pentru amplul program de salubrizare

Primarul Mihai Chirica a declarat, într-o conferință de presă, că în acest an campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat” se desfășoară în perioada 2 martie – 12 aprilie. În ceea ce privește străzile principale, echipele Salubris SA lucrează zilnic, între orele 8.00 și 18.00, conform programului care poate fi accesat aici: https://salubris.ro/curatenia-de-primavara-2021/.
Activitatea se va desfăşura şi în timpul sărbătorilor legale. Programul de curăţenie de primăvară poate fi influenţat de starea vremii, activităţile urmând a fi suspendate în caz de condiţii meteo nefavorabile.
Pe toată durata acțiunii, în zonele în care se va acționa cu automăturători și utilaje de spălat stradale se va interzice parcarea autovehiculelor pe carosabil. Aceste acțiuni vor fi anunțate cu 24 – 48 ore înainte de data programată pentru salubrizarea mecanizată atât în mediul online, cât și fizic în zonele respective, de către Salubris SA și Poliția Locală Iași, prin flyere și panouri stradale.
Proprietarii de autovehicule parcate în zona / perioada planificată pentru salubrizare trebuie să asigure eliberarea carosabilului pentru a facilita intervenția utilajelor de salubrizare. În caz contrar este posibil ca autovehiculele să fie ridicate.
Pe lângă acțiunile pe străzile principale, echipele Salubris SA muncesc zilnic și în cartiere.
În campania de curățenie de primăvară sunt implicate toate direcțiile și societățile municipale. Astfel, pe lângă dezinfecția zilnică în mijloacele de transport, Compania de Transport Public SA a intensificat acțiunile de salubrizare a stațiilor, refugiilor și peroanelor, Servicii Publice SA lucrează în parcuri, spații verzi și locuri de joacă, iar echipele Poliției Locale patrulează în permanență pentru a oferi ajutor societăților municipale și pentru a sancționa eventualele abateri.

Programul de spălare a străzilor principale

Primele acțiuni de salubrizare au început pe 2 martie pe str. Păcurari și șos. Păcurari, pe partea dreaptă de la intrarea în oraș către Niciman. Lucrările de curățenie au continuat pe străzile Moara de Foc și Canta, bd. Socola și șos. Nicolina.
Joi, 11 martie, a fost făcută curățenie pe str. Dudescu, ambele părți ale arterei cuprinse în Piața Chirilă și str. Dr. Savini. Săptămâna se va încheia cu acțiuni de igienizare întreprinse vineri, 12 martie, pe bd. Alexandru cel Bun și bd. Dacia, pe partea dreapta de la Piața ACB către rond tramvai Dacia.
În următoarea săptămână vor continua lucrările în zona bd. Dacia și Alexandru cel Bun, acestea fiind realizate pe partea dreaptă de la rond tramvai Dacia către complex Familial. Marți, 16 martie, utilajele se vor muta în zona str. Vasile Lupu, unde vor face lucrări de curățenie pe partea dreaptă a străzii, de la str. Dudescu către Piața Doi Băieți. Miercuri, 17 martie, lucrările vor continua pe aceeași stradă, de data aceasta pe porțiunea de la Piața Doi Băieți către str. Dr. Savini. Joi, 18 martie, bd. Chimiei va fi salubrizat pe porțiunea cuprinsă între Pod Tudor Vladimirescu și Pod Metalurgie. Săptămâna de lucru se va încheia vineri, 19 martie, cu acțiuni de curățenie făcute pe bd. Tudor Vladimirescu, partea dreaptă de la Pod Tudor Vladimirescu până la Podul de Fier.
Luni, 22 martie, pe același bulevard vor fi făcute activități de salubrizare dinspre Podul de Fier către Pod. Tudor Vladimirescu. Acțiunile de salubrizare vor continua în zona cartierului Tătărași marți, 23 martie, și miercuri, 24 martie, pe str. Han Tătar și str. Ciurchi, între Dispecer Tătărași și piața Doi Băieți. Joi, 25 martie, și vineri, 26 martie, activitățile de curățenie vor avea loc pe str. Sarmisegetusa, între str. Tabacului și Pod Mircea cel Bătrân.
Splai Bahlui Dreapta va intra în curățenie luni, 29 martie, de la Podul de Piatră către Podu Roș, până la bd. Primăverii. A doua zi, marți, 30 martie, activitățile de salubrizare vor fi realizate pe bd. Cantemir, între Pod Cantemir și bd. Nicolae Iorgan, pe ambele sensuri, dar și pe străpungere Țuțora, între Podu Roș și bd. Primăverii. Pe bd. Primăverii vor fi făcute igienizări miercuri, 31 martie, între bd. Socola și Splai Bahlui Dreapta, urmând ca joi, 1 aprilie, lucrările să fie mutate pe str. C.A. Rosetti, între Podul de Fier și ieșirea din oraș. Vineri, 2 aprilie, str. Ion Creangă va fi salubrizată între Rond tramvai 11 și Pod Veneția.
Luni, 5 aprilie, și marți, 6 aprilie, vor fi făcute lucrări de curățenie pe șoseaua și strada Sărărie, partea dreaptă din Tg. Copou către bd. Independenței, respectiv partea dreaptă de la str. Oastei către Tg. Copou. Miercuri, 7 aprilie, vor mai fi executate lucrări de salubrizare pe șos. Națională, partea dreaptă de la Podul de Piatră către Pod Cantemir, și Splai Bahlui Mal Stâng, partea dreaptă de la Pod Cantemir către Podul de Piatră. Joi, 8 aprilie, vor fi igienizate str. Silvestru, între Pasaj Alexandru Cel Bun și str. Gării, iar vineri, 9 aprilie, șos. Arcu, între str. Gării și Pasaj Octav Băncilă.
Campania de curățenie de primăvară pe străzile principale se va încheia luni, 12 aprilie, prin lucrări de salubrizare făcute pe str. Oastei și str. Codrescu, dar va continua și va fi adaptată în funcție de necesități.

Cum vă puteți implica în campania de curățenie?

Dacă doriți să contribuiți la efortul comun de menținere a curățeniei în orașul nostru, vă rugăm să vă implicați în zona străzii pe care locuiți prin:
• colectarea în saci rezistenți a eventualelor deșeuri rămase în zona autovehiculelor care nu au fost mutate de proprietari de pe carosabil și care au împiedicat utilajele Salubris SA să curețe corespunzător zona de la bordură, precum și prin colectarea sacilor cu deșeuri menajere depozitați neconform în coșurile stradale de pe stâlpi;
• depozitarea conformă a acestor saci cu deșeuri la punctele de colectare din zona străzii pe care locuiți, lângă containerele pentru colectarea separată a deșeurilor (sacii cu deșeuri de tip nisip / praf trebuind să fie închiși pentru a se evita împrăștierea acestor deșeuri în atmosferă);
• atragerea și altor vecini în astfel de acțiuni civice;
• să comunicați Salubris SA (pe site, mail, pagină de Facebook sau direct angajaților din teren) eventualele sugestii privind optimizarea activității de salubrizare.

Cum pot afla când va fi curățată strada mea ?

• Urmăriți indicatoarele din zona în care locuiți!

• Accesați site-ul https://salubris.ro/ și pagina de Facebook

https://www.facebook.com/SalubrisIasi/

• Înscrieți-vă la Salubris SA cu o solicitare de a primi pe e-mail o notificare cu 24 ore înainte de data programată pentru salubrizarea străzii pe care locuiți!

Sursa: Realitatea de Iasi