Înalta Curte a schimbat sentinţa dată la Iaşi în dosarul în care doi avocaţi cunoscuţi, dar şi alţi ieşeni au fost acuzaţi de DNA de matrapazlâcuri cu terenuri.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a finalizat dosarul în care funcţionari şi avocaţi ieşeni au fost acuzaţi că ar fi obţinut prin fraudă şase terenuri valoroase din judeţ. Opt dintre cei zece inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de diverse infracţiuni, judecătorii Curţii Supreme desfiinţând complet sentinţa de la Iaşi, luată de Curtea de Apel, în august 2017.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o avocatul Remus Moraru, care a fost găsit vinovat inclusiv de constituire a unui grup infracţional organizat. Acesta a primit 6 ani şi 4 luni de închisoare, deşi s-a declarat nevinovat. La Iaşi, Curtea de Apel stabilise pentru Moraru 10 ani de închisoare.
Tot la Iaşi, judecătorul îl găsea vinovat şi-l condamna la trei ani şi două luni de închisoare pe avocatul Ciprian Mitoşeriu. Sentinţa definitivă în cazul acestuia a fost însă diametral opusă: achitare. Mitoşeriu este singurul inculpat din acest dosar care a fost declarat nevinovat, în cazul altuia, Eufrosina Ciubotaru, vinovăţia sau nevinovăţia nefiind stabilită, deoarece s-a încetat procesul penal ca urmare a decesului.
În acelaşi dosar, Ciprian Chirilă şi Manuel Ifteni au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 4 luni de închisoare, Elena Popa, la 3 ani de închisoare, Costică Chirilă şi Ghiorghi Ifteni, la câte doi ani de închisoare. Toţi cei enumeraţi trebuie să îşi execute pedepsele în închisoare. Eugen Bartic a primit trei ani de închisoare cu suspendare, iar Maria Ostafi, 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare.
În urmă cu câţiva ani, avocații Remus Moraru și Ciprian Mitoșeriu au fost trimiși în judecată, alături de alte persoane, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Aşadar, 11 ieşeni, printre care cei doi avocaţi şi o funcţionară din Primărie, au fost acuzaţi că au făcut parte dintr-o rețea de „țepe” imobiliare. Mitoşeriu este acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune şi uz de fals, iar Moraru mai este acuzat şi de instigare la mărturie mincinoasă şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi de participaţie improprie la spălare de bani, uz de fals și fals intelectual.
Oamenii legii au menționat că, în perioada 2006 – 2009, cei 11 acuzați ar fi pus la cale o afacere ilegală, vizând obţinerea unor terenuri cu valoare de piaţă ridicată, aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iaşi, Miroslava şi Romsilva RA.
„Inculpații au obţinut sau au încercat să obţină şase terenuri în valoare totală de 1.701.910 euro, pe care le-au traficat în interes propriu sau le-au transferat în proprietatea altor persoane în scopul de a le ascunde provenienţa ilicită”, au menţionat reprezentanţii DNA Iaşi.
Procurorii au adăugat că, pentru a prelua terenurile, ar fi fost folosite declarații mincinoase și acte false.