Judecătorii ieșeni au decis marți seară achitarea edilului-șef din Pașcani, Dumitru Pantazi, în dosarul în care fusese acuzat de abuz în serviciu de către procurorii DNA.

“Instanța achită pe inculpatul Pantazi Dumitru, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală”, au precizat magistrații.

În același dosar, magistrații au dispus condamnarea lui Vasile Bodnar la un an și o lună de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la fals intelectual, Emilian Oneață a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru uz de fals, cu amânare, în vreme ce Elena Serghiuță a fost condamnată la un an de închisoare, cu amânarea pedepsei, pentru fals intelectual.

De asemenea, SC Fab Casa Nouă SRL a fost amendată penal cu suma de 13.700 de lei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la fals intelectual, în vreme ce SC Perla Neagră SRL a primit o amendă penală de 12.000 de lei, pentru uz de fals.

În același dosar, instanța a decis achitarea lui Ciprian Ovidiu Prisecaru, pentru abuz în serviciu, dar și a lui Mircea Zuzan, pentru aceeași infracțiune.

“Instanța lasă nesoluționate acțiunile civile exercitate în cadrul procesului penal de către UAT Pașcani”, au încheiat judecătorii. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

În urmă cu mai bine de doi ani, procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată a inculpaților din acest dosar.

Pe lângă Dumitru Pantazi, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Mircea Zuzan, secretar al Consiliului Local la data comiterii faptei, Ciprian Prisecaru, responsabil în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismul din Primărie, dar şi pe Elena Serghiuţă, inspector în cadrul Serviciului de Urbanism şi Disciplina în Construcţii.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei şi omul de afaceri Emilian Oneaţă, administrator al SC Perla Neagră SRL, Vasile Bodnar, administrator al SC Fac Casa SRL, precum şi cele două firme.

Anchetatorii anticorupţie au precizat că, în anul 2011, Primăria Paşcani a derulat o licitaţie publică privind concesiunea unui teren de 15 metri pătraţi, ce a fost câştigată de SC Perla Neagră SRL. Patronul acesteia, Emilian Oneaţă, împreună cu Vasile Bodnar şi arhitectul Dorin Alexandru Curelaru, a depus la Primăria Paşcani o cerere pentru a obţine o autorizaţie de construire pentru un fast-food. În documentaţia depusă la Primărie se menţiona că terenul pe care avea să fie construit fast-food-ul ar fi avut o suprafaţă de 36 de metri pătraţi, aspect fals, spun anchetatorii.

„În perioada 16 iulie 2012 – 11 februarie 2013, inculpatul Pantazi Dumitru, în calitate de primar al municipiului Paşcani, împreună cu inculpaţii Zuzan Mircea şi Prisecaru Ovidiu Ciprian, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au semnat o autorizaţie de construire, în condiţiile în care nu exista acordul scris, dat în formă autentică, de către proprietarii unei clădiri învecinate (formă cerută de dispoziţiile actelor normative în vigoare şi prevăzută şi în certificatul de urbanism aferent emis de Primăria municipiului Paşcani). Autorizaţia de construire a fost întocmită de către inculpata Serghiuţă Elena, cunoscând neregulile de mai sus, document ce a fost ulterior introdus în circuitul de semnare“, au subliniat cei de la DNA.

Oamenii legii au adăugat că aceeaşi Serghiuţă ar fi făcut menţiuni false în documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei de construire, pe care ar fi antedatat-o.

„Prin edificarea acelei construcţii, pe de o parte, au fost vătămate interesele legale ale proprietarului clădirii, dar şi cele ale municipiului Paşcani referitoare la respectarea legalităţii în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii“, au completat procurorii. Aceştia au afirmat că arhitectul Alexandru Curelaru a recunoscut comiterea faptei.

Ulterior, judecătorii au dispus condamnarea lui Dorin Alexandru Curelaru la opt luni de închisoare, cu amânarea pedepsei.

„Instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul DNA cu inculpatul Curelaru Dorin Alexandru, cu privire la infracţiunea de fals intelectual. Stabileşte inculpatului pedeapsa de opt luni de închisoare. Dispune amânarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani“, au precizat magistraţii ieşeni.

 

Articolul precedentGROAZĂ: Copil de un an, în stare gravă la spital după ce a căzut cu ochiul într-un cui!
Articolul următorMinoră, pusă sub consemnare de judecătorii ieşeni: uite de ce!