Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că vrea organizarea unui referendum pe tema maşinilor poluante. Ideea edilului-şef al Iaşului a venit a doua zi după ce şi în Capitală a fost propus un referendum cu acelaşi obiect.

Edilul intenționează să introducă o taxă de acces în oraş sau una de acces în centrul oraşului.

„Am decis ca, odată cu punerea în dezbatere a viitorului buget, să declanşăm o procedură de referendum local. Vrem să cerem punctul de vedere al cetăţenilor Municipiului Iaşi pe câteva teme legate de acest lucru. Să vedem dacă sunt de acord să mai primim în oraş autoturisme cu normă de poluare sub Euro 3. De asemenea, dacă sunt de acord să mai primim în zona centrală autoturisme cu normă de poluare sub Euro 4. Și dacă sunt de acord cu alte măsuri de îndepărtare şi descurajare a cumpărării acestor tipuri de autoturisme, dar într-un mod în care să nu atentăm asupra dreptului constituţional al oricărui cetăţean de a achiziţiona un bun de pe piaţă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Cât ar costaun referendum

Potrivit legii referendumului, organizarea unei astfel de consultări trebuie să fie aprobată de Consiliul Local (CL) la propunerea primarului. O consultare a populației, doar pe municipiul Iaşi, ar putea costa peste 700.000 lei, respectiv circa 150.000 euro.

În cazul organizării unui referendum, la urne ar trebui să se prezinte circa 95.000 de persoane, adică 30% din numărul total de votanţi.

Articolul precedentAnchetat pentru două pachete cu cafea
Articolul următorMesaje anti Toader, proiectate pe clădirea Universităţii „Al. I. Cuza“