Doi cetăţeni spanioli şi doi italieni vor fi nevoiţi să dea explicaţii în instanţă, după ce au fost acuzaţi de comiterea unei infracţiuni legată de substanţe interzise.
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Manuel Suarez Villarrubia, Angel Varga Gonzales, Luigi Vono şi Tommaso Nicolato, pentru trafic de droguri.
Urmează ca Tribunalul Iaşi să stabilească primul termen de judecată al procesului, după care magistraţii vor asculta ce au de spus şi cei patru, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
Pe 26 septembrie 2018, procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de Poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, au organizat o acțiune ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, format din cei doi cetăţeni spanioli şi cei doi italieni, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.
„Inculpaţii au cumpărat un teren agricol în comuna Mironeasa, unde au amenajat mai multe solarii cu o suprafață totală de peste 800 mp, unde, sub aparența faptului că aceștia cultivă legume pentru export, au înființat o plantație de peste 2.000 de plante de canabis. După supravegherea activității infracționale a acestora pe parcursul a câtorva luni, corespunzătoare înființării și ulterior creșterii culturii de canabis, s-a acționat pentru stoparea activității în momentul în care inculpații au strâns recolta. Din cercetări s-a stabilit că suspecţii locuiau într-un imobil închiriat în comuna Miroslava, unde depozitau şi produsul finit”, au precizat reprezentanţii DIICOT Iaşi.
Oamenii legii au adăugat că, la percheziționarea serelor respective a fost găsită aparatură performantă de creștere a acestor plante, precum și ustensile pentru recoltarea și prelucrarea lor.
„Unele dintre aceste plante erau valorificate sub forma de canabis, iar altele erau transformate în rezină de canabis, întrucât era mai ușor de transportat, fiind disimulată în doze de aluminiu de răcoritoare, pentru a nu atrage atenția organelor de control. Substanța vegetală era depozitată în lăzi frigorifice, în vederea transformării acesteia în rezină de canabis. Din verificări s-a stabilit că drogurile de risc nu erau destinate pieței interne, ci celei europene, pentru a nu atrage atenția autorităților din România”, au mai spus cei de la DIICOT.
Potrivit acestora, în urma perchezițiilor efectuate a fost ridicată cantitatea de aproximativ 52 de kilograme de muguri de canabis și 656 de grame de rezină de canabis. Totodată, au fost ridicate sume de bani, echipamente folosite pentru creșterea și prelucrarea culturii de canabis, telefoane mobile, cântare electronice, semințe, dar și substanțe utilizate la fertilizarea și tratarea culturii.