Două dintre cele șapte proiecte incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași cofinanțate de Guvern vor fi în atenția Consiliului Local. Finanțarea va fi realizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, proiectele municipalității ieșene fiind aprobate de Comitetul Interministerial pentru Centenar.

Astfel, consilierii locali au dezbătut vineri aprobarea obiectivului „Reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial” din Galata și includerea acestuia în lista de investiții a Municipiului Iași, precum și aprobarea documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici pentru „Consolidare și reabilitare imobil str. General Berthelot nr.18”.

În privința proiectului „Reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial”, Galata, valoare estimată se ridică la 2.100.000 de lei, din care 2.000.000 lei reprezintă finanțarea de la bugetul de stat, suma de 100.000 de lei însemnând contribuția de la bugetul local. Durata estimată de realizare a investiției este de 12 luni. Potrivit referatului de specialitate al proiectului de hotărâre, Primăria Municipiului Iași are cuprinse în Programul de Investiții 2018 sumele necesare pentru executarea etapei de realizare a expertizei tehnice în vederea stabilirii stării tehnice a Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial (realizat între anii 1928 – 1930 pe baza proiectului inginerului Henri Coandă. După realizarea expertizei, urmează etapele de realizare a documentației tehnice de consolidare și restaurare, actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, apoi se va demara execuția lucrărilor de consolidare și restaurare.

Al doilea proiect dedicat Centenarului „Consolidare și reabilitarea imobilului str. General Berthelot nr.18” va fi trece la etapa aprobării în Consiliul Local a documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv. Potrivit referatului de specialitate al proiectului de hotărâre, principalele lucrări de intervenție vor consta în consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural, protejarea, repararea elementelor nestructurale şi/sau restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, după caz, intervenţii de protejare/conservare a elementelor naturale şi antropice existente valoroase, după caz, demolarea parţială a unor elemente structurale/ nestructurale, cu/fără modificarea configuraţiei şi/sau a funcţiunii existente a construcţiei, introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare, introducerea de dispozitive antiseismice pentru reducerea răspunsului seismic al construcţiei existente.

Clădirea, după lucrările de consolidare și reabilitare, cu dotarea completă prin instalații moderne, se va amenaja ca spațiu expozițional / multifuncțional (pentru expoziții itinerante sau permanente, pentru recitaluri de cameră, pentru festivități școlare sau universitare, etc). Valoarea estimată a investiției este de 5.209.318,15,00 lei inclusiv TVA din care C+M 4.292.507,31 lei. Ministerul Culturii va asigura o finanțare de 2.000.000 de lei. Termenul de executare al lucrărilor este de 12 luni.

Celelalte cinci proiecte ale municipalității ieșene dedicate Centenerului Marii Uniri și aprobate spre finanțare de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii sunt următoarele: „Construirea și amplasarea drapelului național în scuarul de la intersecția străzii Palat cu Splai Bahlui Mal Stâng” (540 000 de lei), „Realizarea și amplasarea copiei statuii Regelui Ferdinand I Întregitorul” la Chișinău (1.000.000 de lei), „Restaurarea mormintelor din Cimitirul Eternitatea ale medicilor ieșeni căzuți în Primul Război Mondial” (150.000 de lei), Centenarul Societății Simfonice „George Enescu”- 18 octombrie 1918 (73.000 de lei) și „Traselul Memoriei” (436.000 de lei).

Articolul precedentZeci de şoferi, transformaţi în pietoni de Poliţie
Articolul următorAtelier de pictură pe lut pentru tineri cu autism, la Iaşi