Comisia pentru Guvernanţa titlului de Capitala Tineretului din România, alături de Primăria Baia Mare şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş, au anunţat în cadrul Galei Tineretului din România, oraşul câştigător în competiţia Capitala Tineretului din România 2019-2020. Evenimentul s-a desfăşurat în Baia-Mare, actuala deţinătoare a titlului.

#rISeUP!, conceptul câştigător care a adus titlul la Iaşi, este bazat pe un buget consolidat estimat la aproximativ 500.000 de euro. Împreună cu titulatura de Capitala Tineretului din România, Iaşiul va intra în posesia premiului în valoare de 50.000 de euro, oferit de Banca Comercială Română, co-iniţiator al programului naţional Capitala Tineretului din România. Mandatul noii Capitale a Tineretului îşi va produce efectele în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020.

Analizarea şi jurizarea canditaturilor oraşelor finaliste au fost realizate urmărind o serie de criterii fundamentale. Accentul a fost pus pe coerenţa viziunii, claritatea obiectivelor şi însemnătatea misiunii, dar şi modalităţile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret şi cu respectarea politicilor publice de tineret. Componenţa juriului a fost variată, printre cei 20 de membri remarcându-se reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare sau ai unor instituţii publice.

În calitate de Capitala Tineretului din România, Iaşiul îşi doreşte să poată antrena tinerii, organizaţiile de tineret şi întreaga comunitate ieşeană într-un amplu proces de dezvoltare urbană. #rISeUP! urmăreşte dezvoltarea unor legături sustenabile între organizaţiile de tineret şi administraţia publică locală, alături de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret şi initiativele îndreptate către tineri să poată coaliza, astfel încât eficienţa şi impactul lor asupra comunităţii să fie sporite.

„Actualmente, în municipiul Iaşi trăiesc peste 351.000 de locuitori, dintre care aproape jumătate sunt copii şi tineri cu vârste cuprinse între 0 şi 35 de ani. În procesul de pregătire al candidaturii am organizat o serie de întâlniri cu mediul academic şi cu cel privat, dar şi o serie de consultări între ONG-urile din oraş, cu participarea a peste 600 de elevi din liceele ieşene. Urmare a acestor întrevederi am indentificat un interes autentic şi o dorinţă semnificativă de implicare din partea celor prezenţi. În acest context, prin programul “Iaşi – Capitala Tineretului din România 2019-2020” ne dorim să punem, împreună, bazele unei colaborări sustenabile şi durabile între structurile de tineret, autorităţile publice locale şi mediul de afaceri din judeţ. Astfel, toate proiectele care se vor derula sub umbrela conceptului #rISeUP! sunt menite să creeze cadrul ideal unde domeniile de interes pentru tineri să devină domenii relevante pentru şi partenerii noştri instituţionali şi cei din mediul privat”, au declarat reprezentanţii Municipiului Iaşi.

Adiţional premiului de 50.000 de euro câştigat de tinerii ieşeni împreună cu primăria municipiului Iaşi, pentru acoperirea şi întregirea sumelor stipulate în bugetului proiectului aportul financiar va veni din partea administraţiei publice locale. Nu vor fi neglijate însă nici sursele adiţionale de finanţare provenite din partea mediului de afaceri privat.

Articolul precedentAsociația Generală a Inginerilor din România, sărbătorită la Politehnică
Articolul următorPeste zece şoferi, lăsaţi fără carnete