Patru proiecte europene depuse de municipalitatea ieșeană au fost deja aprobate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Valoarea acestora este de peste 250 milioane de lei, în scurt timp urmând a fi semnate contractele de finanțare și demarate procedurile de achiziție a lucrărilor și investițiilor aferente. Este vorba despre trei proiecte majore care privesc dezvoltarea infrastructurii transportului public în comun și a sistemului alternativ de mobilitate urbană, precum și de un altul care vizează modernizarea rețelei de iluminat public.

Primele trei proiecte vor fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – Strada Pădurii – Strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu Bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu Bulevardul Metalurgiei – Rond Țuțora. Valoarea totală a proiectului, care implică și achiziționarea a cinci tramvaie, este de 114.284.518 lei, inclusiv TVA.

Proiectul „Reorganizarea circulației pe Bulevardul Tudor Vladimirescu” prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai pe traseul intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Valoarea totală a proiectului este de 113.742.262 lei, inclusiv TVA.

Proiectele urmează a primi finanțare prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Pe listă se află, între altele, şi crearea unui sistem de management al transportului public și e-ticketing (12.645.901 de lei, cu TVA), reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu și a podului Ciurchi II și achiziționarea a patru tramvaie (104.022.632 de lei, cu TVA), precum și achiziționarea, printr-o licitație internațională organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a 16 tramvaie noi și 44 de autobuze electrice (76,9 milioane de euro).

 

Articolul precedentMarius Bodea: „Miza pentru 2020 este să scăpăm Iașul de Chirica și Popa“
Articolul următorCaptură impresionantă a poliţiştilor ieşeni