Locurile de parcare din parcările publice din Municipiul Iași sunt în prezent gestionate printr-un sistem inteligent grație căruia șoferii pot ști în timp real unde pot găsi cel mai apropiat loc liber.

Sistemul constă în 970 de senzori wireless montați în parcările publice și stații de interconectare a echipamentelor (gateway). De asemenea, sistemul include o aplicație de server pentru gestionarea locurilor de parcare, care va integra informații de la toate tipurile de sisteme de detecție a stării locurilor de parcare utilizate și va permite analizarea și gestionarea tuturor datelor în timp real. Aplicația permite aplicarea de tarife orare diferențiate, pe zone, pe zile ale săptămânii, pe intervale orare definite sau măsurate de aplicație de la momentul parcării (de exemplu: 10 lei prima oră, 20 lei a doua oră, 30 lei a treia oră etc.).
Totodată, aplicația afișează harta locurilor de parcare în timp real și este o aplicație Smart City deschisă, care permite integrarea cu alte aplicații și a altor tipuri de senzori / camere de supraveghere / sisteme IoT / parcometre existente.
Sistemul permite conducătorilor auto să vadă unde sunt locurile de parcare disponibile, oferindu-le și o funcție de navigare spre acestea. Astfel, conducătorul auto își va putea optimiza traseul, implicit consumul de combustibil, câștigând timp și protejând mediul.
Plata locurilor de parcare se poate face prin aplicație, prin SMS la numărul 7442 sau prin parcometrele amplasate în zonele senzorilor. Totodată, plata la parcometre este integrată în aplicație pentru o mai bună verificare a achitării taxei de parcare.

Sistemul include și UPPARK, o aplicație mobilă pentru afișarea locurilor de parcare libere și navigarea către acesta, care poate fi descărcată de către utilizatori din AppStore sau Google Play. Aplicația pentru smartphone oferă posibilitatea de plată electronică imediată și permite crearea de notificări către utilizator (de exemplu, „Mai aveți 30 de minute de parcare. Doriți să prelungiți timpul de parcare?”).

Sursa: Realitatea de Iasi