Fermierii din mai multe localități ieșene beneficiază de cadastru gratuit începând cu anul viitor. Cele 11 comune care au fost incluse în programul de cadastrare sunt Miroslovești, Golăiești, Lespezi, Hălăucești, Bălțați, Ungheni, Rediu, Aroneanu, Mogoșești-Siret, Butea, Moțca.

Lucrările efective vor putea fi demarate la începutul lui 2020, la fel și finanțarea acestora. În total, 215 unități administrativ-teritoriale (UAT) din 37 de județe sunt incluse în proiectul “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat de Uniunea Europeană.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 euro, cofinanțare de la bugetul de stat.

Selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost făcută după următoarele criterii de prioritizare: localități care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, localități care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe, localități în care sunt identificate zone cu vulnerabilități sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

Articolul precedentSemnal de alarmă tras de un cercetător: Aerul în Iaşi este poluat
Articolul următorPeste 25 de milioane de lei cheltuite pentru modernizarea a 16 străzi din Iași