Edilul-șef al Iașului, Mihai Chirica, a semnat marți contractul de execuție a lucrărilor de construcții aferente proiectului cu finanțare europeană „Centrul Internațional de Artă Contemporană: Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească)”.

Astfel, licitația pentru execuția lucrărilor a avut o prevedere bugetară de 15.285.959 lei, fără TVA. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 31 mai, iar nu mai puțin de opt firme și asocieri de companii au depus oferte.

La finalizarea evaluării ofertelor tehnice și financiare, contractul a fost atribuit companiei Cifolelli Edilizia SRL (Italia), contra unei sume de 11.824.246,89 lei, fără TVA (14.070.853,79 lei, cu TVA). Lucrările ar urma să dureze 36 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.

De remarcat este că valoarea totală a proiectului „Centrul Internațional de Artă Contemporană: Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească)” este de 22.043.188,60 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.600.384,43 lei.
Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

„E una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din această zonă a orașului. Ea aduce în atenție o parte a culturii noastre care încă nu este suficient susținută și valorizată: arta contemporană. Edificiul construit în secolul a XIX-lea a fost lăsat uitării, intrând într-un stadiu avansat de degradare. Din fericire, am reușit să exploatăm oportunitatea fondurilor europene pentru a reda circuitului cultural și artistic încă un monument istoric. Ne dorim ca la sfârșitul anului 2020 să poată avea loc loc inaugurarea Centrului de Artă Contemporană, care să devină un loc expozițional și de creație pentru artiștii ieșeni și nu numai”, a afirmat Mihai Chirica.

Conform proiectului, Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul „performance”, cât şi artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune.

Așadar, fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative.
Astfel, din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (pentru fotografie, pictură, sculptură sau film) sau la zona teatrului contemporan. Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine pentru actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi.

Mai mult, la demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public. Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental.

În plus, etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans / teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.

Articolul precedentÎnvățământul dual, implementat din toamnă la Iași
Articolul următorVerificări printre vânzătorii de animale