Reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași au înregistrat 30.093 de cereri în primul semestru al acestui an din partea celor care au dorit cărți de identitate sau vize de flotant.

În perioada similară a anului trecut, respectiv în perioada 1 ianuarie – 14 iunie 2017, au fost soluţionate 27.770 de cereri. Cele mai multe solicitări au fost pentru obținerea unui nou buletin (25 896 cereri), pentru stabilirea reședinței în Iași (viza de flotant (2 759 de cereri), respectiv pentru obținerea unei cărți de identitate provizorii (1.438 de cereri).

În perioada analizată am constatat o creștere cu 8% a numărului total de solicitări. Un aspect interesant îl reprezintă faptul că în luna aprilie 2018 au fost înregistrate 6.176 de cereri, mai multe chiar decât în luna august a anului anterior (6.056 cazuri). O posibilă justificare ar fi faptul că mulți dintre solicitanți nu mai așteaptă concediul de vară pentru a veni în țară, ci solicită din timp un nou act. Reamintim pe această cale că există posibilitatea de a solicita un nou act de identitate chiar și cu 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate. În același context, înregistrăm și o creștere cu 33% a numărului de acte de identitate eliberate românilor din străinătate, în baza procurilor speciale eliberate de către misiunile diplomatice ale României”, explică reprezentanții DLEP Iași.

Principalele motive pentru care au fost înregistrate cererile au fost: expirarea termenului de valabilitate (13.526 de solicitări), schimbarea domiciliului (10.439 de solicitări), pierderea documentului (2.568 de cazuri), împlinirea vârstei de 14 ani (2.227 de solicitări).

La această listă se adaugă și 658 de situații excepționale, când actele de identitate au fost eliberate pe bază de procură specială pentru românii aflați la muncă în străinătate.

Articolul precedentŞedinţă a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Iaşi, din cauza ploilor
Articolul următorA crescut numărul salariaților în județul Iași