Având în vedere faptul că municipiul Iași se află, până diseară, sub o avertizare meteorologică de cod portocaliu de ploi abundente, specialiștii previzionând că va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși pe arii extinse 40 de litri pe metru pătrat și local chiar 60 – 70 de litri pe metru pătrat, primarul Mihai Chirica a convocat aseară, la Palatul Roznovanu, o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți ai direcțiilor Primăriei Municipiului Iași și societăților subordonate, responsabili ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași, ApaVital SA, Delgaz Grid SA, Inspectoratului de Poliție Județean, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Școlar Județean, Direcției Silvice, Centrului Meteorologic Regional Moldova etc.

Ședința a început cu o analiză a efectelor și măsurilor luate de toți factorii implicați după ploile torențiale de joi, 14 iunie, și de astăzi dimineață, când, așa cum au subliniat atât primarul MIhai Chirica, cât și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, sistemul de canalizare nu a făcut față în zonele joase ale orașului (Alexandru cel Bun – Dacia, Podul de Piatră – Splai Bahlui – Podu Roș – Tudor Vladimirescu – Metalurgiei, Păcurari – Canta, Zona Industrială). Responsabilii ApaVital SA, societate aflată în subordinea Consiliului Județean, au recunoscut problema, iar reprezentantul Centrului Meteorologic Regional Moldova a explicat faptul că Iașul s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme. Astfel, astăzi dimineață, volumul de precipitații a fost de circa un litru pe metru pătrat pe minut (de circa șase ori mai mult decât volumul asimilat codului galben), aceasta într-un timp foarte scurt, de jumătate de oră, ceea ce a determinat depășirea cu mult a capacității de transport a rețelei de canalizare administrate de ApaVital SA.

Dincolo de caracterul excepțional al fenomenelor meteorologice, primarul Mihai Chirica a atras atenția asupra faptului că pompele de evacuare forțată a apei pluviale gestionate de ApaVital SA au fost pornite foarte târziu atât joi, 14 iunie, cât și astăzi dimineață. Pompele din zonele Podul de Piatră și Alexandru cel Bun – str. Sarmisegetuza au început să funcționeze la aproape două ore după ce ploaia deja se oprise, ceea ce a dus la refularea canalizărilor și inundarea străzilor din zonele joase ale orașului. Acest fenomen cu efecte semnificative asupra funcționalității orașului se datorează unei lipse de coordonare între ApaVital SA și DelGaz Grid SA: pompele, deși sunt gestionate de operatorul de apă și canalizare, nu pot fi pornite decât de DelGaz Gris SA, societatea care asigură energia electrică, comunicarea precară dintre cele două instituții în astfel de situații fiind reclamată de conducerea Primăriei și în trecut, când aceasta a propus inclusiv un protocol care să clarifice modalitatea de colaborare între cele trei instituții.

Într-o a doua parte a ședinței, primarul Mihai Chirica a a dispus tuturor societăților din subordinea municipalității să se mobilizeze pentru a preveni și, respectiv, îndepărta pagubele create de furtună. Astfel, Poliția Locală a intervenit și va interveni încă din timpul intemperiilor să blocheze accesul autovehiculelor în pasajele subterane pentru a preveni orice incident cauzat de ploaia torențială. De asemenea, echipajele Poliției Locale vor fi mobilizate în intersecțiile și pe arterele importante din oraș pentru a ajuta conducătorii auto și vor patrula în tot orașul pentru a semnala eventualele probleme.

Angajații Companiei de Transport Public Iași (CTP) vor face tot ceea ce este posibil pentru transportul publicului călător la parametri optimi și vor interveni de urgență în stațiile de transport public care pot fi inundate. Echipele Salubris SA, Servicii Publice SA și Citadin SA vor asigura tot personalul și toate utilajele necesare pentru a remedia avariile produse și pentru a degaja atât trama stradală, cât și trotuarele de aluviunile depuse. De asemenea, echipele municipalității vor verifica și situația instituțiilor publice, cu prioritate a spitalelor și unităților de învățământ, astfel încât luni dimineața acestea să își poată relua activitatea în condiții normale.

Ne confruntăm în aceste zile cu fenomene meteorologice extreme, cu care nu am fost obișnuiți și în legătură cu care, cu toții, trebuie să fim mai atenți, mai rapizi și mai eficienți în intervențiile noastre. Fiindcă sunt probleme la sistemul de canalizare, voi face demersuri pe lângă conducerea DelGaz Grid SA să transfere comanda pompelor de evacuare forțată a apelor pluviale către ApaVItal SA, astfel încât aceasta să poată interveni mai rapid atunci când este nevoie, ca în aceste zile. Apoi, avertizez toți constructorii din Iași, persoane fizice sau firme, inclusiv firmele care lucrează pentru municipalitate, să își gestioneze cu mare atenție materialele cu care lucrează ș deșeurile rezultate, astfel încât acestea să nu mai poată fi aduse de viituri pe străzi. Noi plătim sume considerabile pentru a face curățenie și ne vom îndrepta împotriva celor care nu își iau toate măsurile pentru a proteja domeniul public. În fine, am cerut tuturor direcțiilor și societăților subordonate și partenerilor noștri de la celelalte instituții să manifeste maximă vigilență în perioada în care sunt anunțate fenomene meteorologice extreme. Vom fi la treabă până trece această perioadă dificilă și vom face tot ce putem ca să depășim cât mai ușor și acest moment”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Articolul precedentLucrări de amenajare a parcurilor de joacă
Articolul următorPeste 30.000 de cereri pentru cărţi de identitate sau viză de flotant, la Iaşi