Aeroportul Internațional Iași se va schimba din temelii în baza proiectelor de dezvoltare care se află în implementare. Proiectul final prevede ca, în următorii ani, traficul de pasageri să fie de patru ori mai mare ca în prezent.

Un prim obiectiv pentru care au fost trasate schițele este cel legat de extinderea platformei de îmbarcare aeronave. Acesta ar urma să coste peste 47 milioane lei, adică aproape 10 milioane euro.

Platforma existentă se va extinde în partea de sud pe o distanță de 270 m. Va cuprinde zona viitorului hangar de mentenanță ridicat de Aerostar. De asemenea, platforma extinsă va asigura 13 locuri de parcare pentru aeronave. Vor fi cinci locuri în plus.

Proiectul prevede și o nouă cale de rulare pentru acces la pista de decolare-aterizare. Calea va asigura legătura dintre platformă și pista de aterizare. Proiectul se află în faza finală a licitației pentru atribuire.

„Această extindere de platformă are și rolul de ajunge la hangarul de mentenanță de la Aerostar. Investiția e foarte importantă. Dezvoltarea Wizz Air pe România cu aeronave Airbus e foarte bună. Ei vor putea face mentenanța aici la Iași”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroprotului Iași.

Conducerea aerogării a inițiat și un masterplan legat de dezvoltarea zonei în următorii ani. Prin acest plan, aerogara va putea atrage în viitor un trafic de peste patru milioane de pasageri anual.

Extinderea terminalului 3

În baza proiectului, Terminalul T2 va fi dărâmat, se va extinde T3, ce va fi și supraînălțat.

„Putem să facem un aeroport nou și modern, care să țină tendința aerogăriilor mondiale. În 2050 să fie zero emisii de carbon la nivelul aeroporturilor”, a spus Cătălin Bulgariu.

O situație aparte care poate dezvolta aerogara este și cea privind traficul pentru privați. Oamenii de afaceri și nu numai sunt cei care se folosesc avioane tip taxi. O astfel de secțiune specială a pistei poate fi implementată și la Iași.

La capitolul mișcări aeronave, pe Otopeni au fost peste 91 mii. La Tuzla au fost peste 21.800, iar la Cluj au fost peste 19.200. Iașul a avut doar 9.500 astfel de mișcări ale aeronavelor în primele nouă luni ale acestui an.

Articolul precedentSistem digitalizat de salubritate, la Iași – FOTO
Articolul următorIeșenii, așteptați la „Piața verde de weekend“