Primăria Iași a anunțat că pregătește consolidarea versantului Țicău. Primul pas major, elaborarea serviciilor de proiectare, a început în această lună. Proiectarea este făcută de SC Proexrom SRL Iași, în cadrul unui contract în valoare de 380.205 lei, cu TVA. Termenul limită de îndeplinire a serviciilor de proiectare este de patru luni.

Firma se va ocupa de întocmirea documentației tehnice (certificat de urbanism, proiect tehnic și detalii de execuție, documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire și documentaţie tehnică pentru organizarea execuției lucrărilor). În funcție de starea reală a versantului și de lucrările de consolidare existente, proiectantul va dispune soluții de sistematizare, consolidare, ranforsare și drenaj, astfel încât să nu fie afectată siguranța și stabilitatea masivelor de pământ, clădirilor, străzilor, rețelelor de utilități etc.

Versantul Țicău, situat în partea de Nord-Est a Municipiului Iași, în avalul străzii Sărărie, este delimitat de străzile Albineț și Poligon și pârâul Cacaina. Mai exact, este cuprins între strada Curelari – strada Hotin – trecătoarea Horin – bulevardul C. A. Rosetti – mal drept Cacaina – Poligon – cornișa superioară a străzii și stradelei Sărărie. Versantul cuprinde cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare, având însă și cea mai spectaculoasă evoluție a fenomenului de alunecare.

Lucrările de consolidare existente s-au executat etapizat, începând cu anul 1974, continuate în anul 1998, fiind realizat cu fonduri PHARE trei ranforturi în zona străzii Mărăști. Toate lucrările executate nu au reușit să asigure stabilitatea versantului.

În toamna anului 1996, din cauza creșterii umidității stratului de loess, s-au produs alunecări care au dus la prăbușirea cornișei.

Din cauza acestor incidente s-a înregistrat prăbușirea a cinci case și afectarea altor 99, precum și distrugerea de utilități și carosabil pe o suprafață de circa nouă hectare.

Articolul precedentSalubris cheltuie 2,8 milioane lei pe platforme supraterane
Articolul următorFOTO: Trei poliţişti au salvat o femeie de la moarte sigură!