În următorul deceniu calitatea mediului din Municipiul Iași se va îmbunătăți. Acest lucru a devenit o obligație a Primăriei Municipiului Iași prin semnarea de către primarul Mihai Chirica a „Convenției primarilor privind clima și energia”. Decizia de împuternicire în acest sens a fost aprobată de consilierii locali în ședința din 30 martie.

Din păcate, la acest capitol România mai are multe de învățat. Cei care iau decizii administrative și politice trebuie educați în sensul că mediul și clima sunt într-o relație directă cu sănătatea și viața bună. Prin urmare cine scapă din vedere aceste lucruri nu poate oferi posibilitatea unei vieți mai bune în localitatea pe care o gestionează. Sanătatea și securitatea, alături de educație, sunt prioritățile mele. Nu poți discuta de una fără cealaltă. Din acest motiv, măsurile privind emisiile de dioxid de carbon vor fi radicale și nepopulare. Aceste măsuri vor fi luate pentru că mă gândesc la cei mai tineri dintre noi și nu la mine”, a anunțat Mihai Chirica.

Prin documentul menționat, Primăria Municipiului Iași se angajează în principal la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (eventual și reducerea altor gaze cu efect de seră) pe teritoriul localității cu cel puțin 40% până în 2030, prin îmbunătățirea eficienței energetice, printr-o utilizare sporită a surselor regenerabile de energie și prin intensificarea rezistenței prin adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Pentru a transforma aceste angajamente în realitate, Municipiul Iași se angajează să facă un inventar de referință al emisiilor și o evaluare a riscurilor și vulnerabilităților legate de schimbările climatice, să prezinte un plan de acțiune privind energia durabilă și clima în termen de doi ani de la data deciziei Consiliului Local, să elaboreze un raport privind progresele înregistrate cel puțin o dată la doi ani începând cu data prezentării planului de acțiune privind energia durabilă și clima, în scopul evaluării, monitorizării și verificării.

Articolul precedentPrimăria Iași a decis să taie aproape 100 de copaci
Articolul următorPeste 31.000 de ieșeni vor primi carduri de sănătate