La Palatul Roznovanu, primarul Mihai Chirica a semnat un contract de consultanţă cu Centrul Consultativ European pentru Investiţii (European Investment Advisory Hub – EIAH sau Hub) al Băncii Europene de Investiţii (BEI) în vederea realizării unui proiect de dezvoltare urbană – Smart City District – care să maximizeze impactul potenţial în zona înconjurătoare a investiţiei planificate pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă.

E un moment foarte important pentru noi fiindcă deschide un nou orizont pentru dezvoltarea Iaşului şi suntem foarte onoraţi şi încrezători că acest orizont apare sub auspiciile Comisiei Europene şi ale BEI. Contribuţia Uniunii Europene şi a BEI la dezvoltarea statelor din Europa Centrală şi de Est, mai ales a României şi, în particular, a Iaşului a fost esenţială şi de neînlocuit în anii post-aderare. Sprijinul pentru Spitalul Regional de Urgenţă şi pentru acest proiect de consultanţă vor însemna pentru Iaşi un sprijin şi un motor de dezvoltare pentru următorii cel puţin 10-15 ani”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Astfel, iniţiativa Smart City District este în strânsă corelaţie cu proiectul Spitalului Regional de Urgenţă, proiect ale cărui studiu de fezabilitate şi alte elemente tehnice vor fi analizate, dezbătute şi definitivate astăzi, 13 iulie, într-o întâlnire de lucru organizată la Palatul Culturii. Astfel, din momentul în care Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţii Comisiei Europene şi ai BEI şi cu ajutorul Primăriei Municipiului Iaşi, a decis să construiască un nou Spital Regional de Urgenţă în zona Moara de Vânt, s-a configurat perspectiva ca investiţia în unitatea medicală să genereze proiecte de dezvoltare care să conducă la transformarea întregii zone din jurul spitalului, o mare parte din suprafaţă fiind deţinută de municipiul Iaşi.

În conformitate cu cadrul strategic al oraşului, aşa cum acesta este definit de Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2015 – 2030, „cartierul inteligent” ar trebui să consolideze potenţialul de inovare al oraşului, creând oportunităţi de angajare în activităţile economice cu valoare adăugată mai mare, stimulând cercetarea şi inovarea, atragerea şi reţinerea efectivă a capitalului uman şi stimularea în continuare a pieţei forţei de muncă locale.

Astfel devine indispensabilă consultanţa de specialitate pentru a evalua nevoile şi potenţialul oraşului pentru o specializare inteligentă şi soluţii Smart City, precum şi pentru a dezvolta o concepţie urbană inteligentă şi un plan urbanistic detaliat pentru dezvoltarea integrată a unui „cartier inteligent” în jurul zonei propuse pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă.

Articolul precedentCondamnaţi pentru că au atacat două femei!
Articolul următorDouă puncte de colectare selectivă a deșeurilor în Iași