Proiectul „Traseul Memoriei”, implementat de Primăria Municipiului Iaşi cu finanţare de la Guvernul României, este un proiect dedicat oraşului, care aniversează Centenarul Marii Uniri din 1918.

Povestea Capitalei Renaşterii Na ionale, a clădirilor cu rol de instituţii ale statului, a personajelor şi evenimentelor istorice importante este reprezentată printr-o hartă de mari dimensiuni care poartă privitorul înapoi în timp, în perioada 1916 – 1918.
Depozit al amintirilor, „Traseul Memoriei” ne oferă ocazia intrării în contemporaneitate cu
figuri marcante ale istoriei noastre, precum Regele Ferdinand I, Regina Maria, Generalul
Henri Mathias Berthelot, Ion I.C. Brătianu, Ecaterina Teodoroiu, George Enescu şi mulţi alţii.
Urmând traseul celor 35 de obiective reprezentate axonometric pe hartă, putem călca pe urmele eroilor Marii Uniri, reconstituind, cu propriii noştri paşi, file din istoria Iaşului.
Harta foloseşte o cromatică atractivă, dominantă de culoarea violet, simbol internaţional al regalităţii, nobleţei şi cunoaşterii. Pentru ilustrarea „Traseului Memoriei” au fost folosite în total 65 de modele tridimensionale, realizate de arh. Tiberiu Teodor-Stanciu.
Harta ilustrează toate clădirile ale căror destine s-au legat de perioada 1916-1918, acestea fiind prezentate cu funcţia lor de astăzi şi de ieri. Astfel, aflăm că Palatul Universitar de pe Copou găzduia Senatul României, Teatrul Naţional găzduia Adunarea Deputaţilor, Palatul Copiilor devenea reşedinţa Reginei Maria, iar Muzeul Unirii – reşedinţa Regelui Ferdinand I.
În total vor fi montate 11 hărţi cu „Traseul Memoriei” în Iaşi, 10 în centrul oraşului şi unamobilă, în Tramvaiul Centenarului – „Iaşi, Capitala Renaşterii Naţionale”.
Articolul precedentDeputat ieşean: “România suferă și la capitolul subfinanțării sistemului medical!”
Articolul următorLansarea albumului „Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)”