Consiliul Județean, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” și primăriile vor colabora pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale.

Pentru realizarea acestui proiect, în prima fază, este necesar ca primăriile să înființeze asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI), pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, avizarea acestora și concesionarea sistemelor de distribuție.

Conform unei analize a Transgaz, în județul Iași este necesară construirea a două magistrale de transport. Prima are în vedere ruta Mogoșești- Comarna- Cozmești, iar cealaltă va deservi traseul Dumești-Andrieșeni, lungimea totală a acestora fiind de 80 de km.

În acest sens, la nivelul județului, se vor înființa două ADI: pentru zona de sud -est și pentru zona de nord- est.

Din asociația sud-est, vor face parte comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești, în timp ce comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari vor forma asociația nord-est.

În cel mult 15 zile, primăriile trebuie să constituie aceste asociații de dezvoltare.

În acest scop, președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, a avut o întâlnire cu primarii care vor trebui să se implice în proiect.

„Se prevede o criză a lemnului până în anul 2025. A venit momentul să discutăm despre racordarea la gaz în fiecare comună. Gazul metan nu trebuie să mai fie un lux, e o necesitate, iar pentru asta trebuie să ne mobilizăm. Începem acum cu cele două magistrale, una pe NE și cealaltă pe SE. În final, vom reuşi să acoperim tot judeţul. În doi ani, sper să avem conductele de gaz deja montate. Vreau să ne numărăm printre primii care vor face această investiţie“, a spus Maricel Popa în timpul ședinței cu edilii.

Proiectul va fi finanțat de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală 3 și cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800.000 şi 1 milion de euro.

Articolul precedentPercheziţii ale DIICOT, la suspecţi de evaziune fiscală: care au fost concluziile anchetatorilor
Articolul următorFratele luptătorului K1 Cătălin Moroşanu, în cătuşe, după tranzacţii cu lingouri de AUR